Mlýnská cesta

zelená turistická cesta do Dolního Žlebu

Vážíme si odkazů minulosti a toho, kolik úsilí stálo cestu udržet až do dnešních dnů. Kdysi to byla krásná dlážděná cesta, důležitá spojnice s vlakem a prací v Dolním Žlebu. Dnes přivádí milovníky turistiky a přírody na Belveder a Labskou Stráň. Pro nás je odkazem minulosti, našich předků a toho, co někdo po staletí opečovával a předal nám jako dědictví. Chceme se připojit ke všem těm, kdo kdy vzali do rukou hrábě a lopaty a šli udělat něco pro druhé. Naším snem je cesta, která bude opět chloubou vesnice, která bude třeba i znovu dlážděná, nebo s pískovcovými sloupky a zábradlím. Třeba to také jednou bude i symbol sounáležitosti a dobré vůle nás všech. Nebude to za rok, možná ani za dva, ale svůj sen máme.

Co se již povedlo

• S Lesy ČR a NPČŠ bylo vyjednáno odklizení popadaných a nebezpečných stromů.

• Proběhli 4 brigády, na kterých bylo odkryto původní dláždění a obnovena původní šíře cesty, obnoveny odvodňovac žlaby.

• Doplnili jsme dřevěné zábradlí
  • Vyhlašujeme sbírku kamene na obnovu pískovcových sloupků.

Co plánujeme

• Další brigáda bude v roce 2024. V plánu je odklízení nánosů půdy, listí a větví, rozšiřovaní cesty do jejího původního stavu. Pokusíme se o obnovu pískovcových sloupků a dřevěného zábradlí.

• Vzdálenou vizí je obnova dláždění. Před brigádou proběhne i opakování přednášky o historii turismu v regionu.

březen 2021

po kalamitě

září 2021

úklid cesty